Geschiedenis

De club werd gesticht in 1971 en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste wielertoeristenclub van België en qua actieve leden heel waarschijnlijk de grootste vereniging van Sint-Pieters-Leeuw.
In 1971 is de club gestart met een twintigtal leden en op 01/02/2017 telt de club +/- 520 leden met een verzekering en kan zij ook nog rekenen op een honderdtal steunende leden.

Leeuwse wielertoeristen 1971
Van 1971 tot vandaag heeft de LWT slechts 5 voorzitters gekend:

Van 1971 tot 1975
Julien Scheut

Van 1975 tot 1980
Jacky Vanderrusten

Van 1980 tot 2013
Jean-Pierre Vanhemelryck

Van 2013 tot 2015
Erik Dannau

Van 2015 tot ….
Eddy Anckaert
In dezelfde periodes waren er ook maar 3 secretarissen: Gilbert Kraghmann, Jean-Pierre Vanhemelryck en Jos Ghysels (1981 tot vandaag).
In die 46 jaar had de LWT 4 lokalen: De Jonge Deken, Het Spinnekopke, Het Molenhof en De Grove.
In 1971 werd er gestart met 1 ploeg, maar door de voortdurende groei moest er in de loop der jaren steeds een nieuwe ploeg bijkomen.
De LWT fietst momenteel met 9 ploegen, gerangschikt volgens 9 verschillende uurgemiddelden: van 16km/u tot 34km/u over afstanden van 40km tot 100km.
In de loop der jaren heeft de club ook nog andere zaken gerealiseerd:
 • 1. Iedere volgwagen beschikt over een verkeersdriehoek.
  2. Er is een scanningsysteem om van elk lid de aanwezigheden en gefietste kilometers bij te houden.
  3. Enkele leden hebben zich gespecialiseerd in de GPS-mogelijkheden.
  4. De website lwt.be met de nodige clubinformatie.
Wat de LWT-club het meest typeert is haar volledige onafhankelijkheid en vrijheid. Financieel is de club volledig zelfstandig, zelfs de clubkledij is zonder publiciteit. Door de inkomsten van één eetfestijn met 1400 bezoekers op één weekend is de club ook in staat om aan haar leden nog een gedeeltelijke terugbetaling te doen bij aanschaf van clubkledij.
Iedere ploeg rijdt op zondagvoormiddag een uitgestippelde omloop tussen 40km en 100km onder de leiding van een baankapitein, waarbij iedere ploeg vergezeld wordt door een volgwagen met het nodige reservemateriaal en EHBO-kistjes.
De club beschikt ook over een 50-tal reservewielen en zodoende moet er bij een lekke band onderweg niet hersteld worden.
Iedere ploeg beschikt over een 30-tal zelfgemaakte omlopen en iedere zondag zorgt de baankapitein voor zijn specifieke omloop en volgwagen. De kilometers van de volgwagen worden door de clubkas terugbetaald.
Ieder jaar wordt er een fietsdriedaagse en een buitenlandse fietsreis georganiseerd. Zo werd er vanuit S.P.Leeuw naar o.a. de volgende bestemmingen gefietst: Compostela (2100km), Hongarije (1750km), Denemarken, Toscane, Mont Ventoux, Ballon d’Alsace, Puy de Dôme, Lourdes, Côte d’Azur, Provence enz……..Soms wordt er ook ter plaatse gefietst zoals bvb in Portugal en als uitschieter in 2012 Zuid-Afrika.
Waarom aansluiten bij de LWT ?
 • 1. Keuze tussen 9 ploegen met 9 verschillende uurgemiddelden
  2. Keuze tussen een 30-tal verschillende omlopen per seizoen
  3. Gedeeltelijke terugbetaling van vergunning en clubkledij
  4. Iedere uitstap een volgwagen met reservemateriaal ter beschikking
  5. Mogelijkheid tot het fietsen van binnenlandse driedaagsen en buitenlandse fietsreizen (voor zover er plaatsen beschikbaar zijn …)
  6. Clubmentaliteit: “ samen uit, samen thuis”.